V obci Senice na Hané stávala významná tvrz. Bývala v držení příslušníků rodu pánů z Kunštátu ve 14. a na počátku 15. stol. Pak zaniká beze stopy.
Je možné že tvrz stávala někde v techto místech.
© Luděk Vláčil 01/2016
Graficke pismenko Obec Senice na Hané je velmi stará. První písemná zmínka se váže již k roku 1078. Podle písemných zpráv víme, že zde stávala středověká tvrz. Po Senici se tituluje i zdejší vladycký rod. Zda tvrz postavili tito vladykové nebo jen vlastnili dvorec, bohužel nevíme. Že Senice byla důležitým zbožím, svědčí nejen existence farního kostela, ale stávaly zde čtyři hospodářské dvory, mlýn a krčma. Majetky zde měla i olomoucká kapitula. Tvrz bývala nazývána "opevněná věž či bašta". Roku 1377 podíl s tvrzí prodal Jan Puška z Kunštátu svému příbuznému Heraltovi z Kunštátu. V roce 1406 držel zdejší majetky Smil z Kunštátu a tvrz nazýval ...
Ivo Rozehnal - zdroj Hrady, zámky a tvrze střední Morava / J.Heider a V.Tkáč 2014 a web obce, 10.8. 2015