tvrz Rakodavy

Rakodavy - Věrovany
Zdejší tvrz je písemně připomínána při prodejích, prvně v r. 1368 za Těšolda z Rakodav. V r. 1371 byla prodána do tovačovského panství a časem zaniká.
Tvrz pravděpodobně stávala v místě hřiště, nebo v místě zástavby v pozadí .
© Luděk Vláčil 04/2017
Graficke pismenko Rakodavy bývaly samostatnou vesnicí, která splynula se sousedními Věrovany. První písemnost ves zmiňuje k roku 1360, kdy její jednu část držela Bohudaře z Rakodav a její syn Budislav. K roku 1368 víme, že druhý díl se zdejší tvrzí vlastnil Těšold z Rakodav, který tento majetek prodal Onšovi z Lobodic. Ten však majetku neužil, neboť ho již za tři roky prodává k tovačovskému panství. Tvrz pochopitelně ztrácí svoji funkci feudálního sídla a časem zaniká. Podle některých indicií měla stávat v prostorách zdejšího parku nebo měla být v 16. století přestavěna v hospodářský dvorec.

Ivo Rozehnal - zdroj Hrady, zámky a tvrze střední Morava / J.Heider a V.Tkáč 2014 a web obce, 10.8. 2015

zaniklý
     Olomouc  (OL)