Obec Nedvězí patřila již ve 12. stol. katedrálnímu kostelu sv. Václava. Původně dřevěná kaple byla v r. 1784 přestavěna na barokní zděnou stavbu a r. 1794 k ní byla přistavěna věž se zvonicí. U kaple stojí kamenný kříž z r. 1850.
© Luděk Vláčil 08/2015
Graficke pismenko Obec Nedvězí patřila již ve 12. stol. katedrálnímu kostelu sv. Václava, od kterého ji koupil v letech 1224-27 moravský markrabí Vladislav a daroval ji olomoucké kapitule. Původně stála na návsi dřevěná kaple zřejmě zasvěcená sv. Floriánovi, která byla v roce 1784 přestavěna na zděnou stavbu v barokním slohu. Roku 1794 k ní byla přistavěna ještě věž se zvonicí. V roce 1805 u vsi tábořilo carské vojsko táhnoucí ke Slavkovu. U kaple byl postaven kamenný kříž zhotovený roku 1850, na jeho podstavci je reliéf P. Marie Bolestné. Poblíž je statek z roku 1868 s nikou, ve které je soška sv. Floriána. Od 3. 5. 1958 je památkou. Od roku 1975 je obec ...

Olomouc  (OL)
    Olomouc-Nedvězí