Moje místa 0
Zámek postaven v letech 1629-1638 Janem Arnoštem Plateisem z Plattensteina na místě starší tvrze. Později přeměněn v klášter, sklady, školu SNB, dnes v soukromém vlastnictví.
Soukromý zámek Ořechov - fotografie použita s laskavým souhlasem majitele - tímto děkujeme
Graficke pismenko Rozsáhlý zámek v Ořechově vznikl v letech 1629-1638 za Jana Arnošta Plateise z Plattensteina (podle J. Haidra a V. Tkáče již ve 2. polovině 16. století). Zaujal místo bývalé tvrze zmiňované k r. 1527. Barokní přestavby se zámek dočkal asi v polovině 17. století. R. 1682 získává ves Ořechov se zámkem rod hrabat z Magni. V r. 1746 manželka Rudolfa z Magni, jistá Alžběta, nechala vybudovat u zámku barokní kapli. Panství však záhy získává velehradský klášter a na zámku zřizuje léčebnu mnichů. U zámku tehdy bývala zahrada s parčíkem, místo bylo však ve 2. polovině 19. stol. přeměněno v pole. Po zrušení velehradského ...
Ivo Rozehnal - zdroj Hrady, zámky a tvrze střední Morava / J.Heider a V.Tkáč 2014 a web obce, 9.8. 2015