zámek Smraďavka

Lázně Leopoldov
Malý barokní, původně lovecký zámeček založil v letech 1670-1680 Jan Dětřich Petřvaldský z Petřvaldu. Později přeměněn na ubytování lázeňských hostů v lokalitě místního lázeňského areálu.
Pohled na zámeckou budovu Smraďavka - fotografie použita s laskavým svolením f. Lázně Leopoldov
Graficke pismenko Jedny z našich nejmenších lázní - Lázně Leopoldov či též Smraďavka, leží v těsném sousedství městyse Buchlovice při toku Dlouhá řeka. Samotné lázně tvoří komplex několika starších budov a nových penzionů. Hlavní pramen sirovodíkové vody je umístěn pod kaplí sv. Kříže. U lázeňského komplexu je možnost ubytování v autokempu s koupalištěm, je zde šest rybníků a vodní nádrž Sovín s rozlohou 10 ha sloužící k rekreaci. K lázním vede žlutá turistická značka od zámku v Buchlovicích, který je vzdálen asi 1 km.
Ivo Rozehnal, 9.8. 2015

historie

Zdejší původně lovecký zámeček postavil v letech 1670-1680 pan Jan Dětřich Petřvaldský z Petřvaldu. Budova byla postavena v barokním stylu. Naproti zámečku stojí kaple sv. Kříže, která stojí na sirovodíkovém minerálním pramenu. V první polovině 19. století Leopold Berchtold postavil vlevo vedle zámku lázeňskou budovu. Samotný zámeček pak začal též sloužit k ubytování lázeňských hostů. Po roce 1945 byl zámeček zestátněn, ale svému účelu slouží

Ivo Rozehnal - zdroj Hrady, zámky a tvrze střední Morava / J.Heider a V.Tkáč 2014, 9.8. 2015