Velmi dobře zachovalý vodní mlýn na potoce Špraněk zřejmě z 16.-17. stol. V r. 1740 pravděpodobně vyhořel. Počátkem 20. století byla změněna technologie mletí obilí. Dnes rekonstruován.
© Luděk Vláčil 08/2015
Graficke pismenko Velmi hezký a zachovalý mlýn, který vypadá zvenku i zevnitř jako pohádkové kulisy. Vybavení interiéru pochází z přelomu 19. a 20. století, a to včetně dochované pece. Mlýn se nachází po pravé straně silnice asi 1 km od obce Hvozd směrem na Milkov těsně za křižovatkou na Vojtěchov u potoka Špraněk. Naproti mlýnu přes silnici je mlýnský rybník, z něhož byla přiváděna voda na mlýnské kolo. Směrem na Vojtěchov je další zrušený vodní mlýn na potoce Špraněk, zvaný Hanušův. Mezi těmito mlýny byl panský rybník. Mlýn je přístupný po předchzí domluvě.

historie

První písemná zmínka o Hvozdě byla v zemských deskách v roce 1275. Místo dnešní obce se nacházelo v hlubokých lesích zvaných "hvozdy" a odtud dostala ves své jméno. V místě podél potoka Špraňku procházela stará kupecká stezka, na které byl postaven mlýn. U Hvozdu se mlýn uvádí v roce 1545, ale není jasné, zda se jedná o Odrážkův či Hanušův, který stál nedaleko. Naproti mlýnu přes silnici je mlýnský rybník a nad ním mokřiny, dodnes se jim říka na