Hrady.cz
Nejvýznamnější památkou vsi Runářov je kuriózní stavba z r. 1739, dřevěná zvonice se zděnou kaplí a přístavkem sloužícím jako hasičská zbrojnice.
© Luděk Vláčil 08/2015
Graficke pismenko Horská vesnička Runářov se nachází v Olomouckém kraji v okrese Prostějov asi 2 km jižně od města Konice, kterého je dnes součástí. Při hlavní silnici stojí zajímavá stavba, zvonice s kaplí sv. Anny. Nedaleko od ní je menší rybník.
Luděk Vláčil - Zdroj: cz.wikipedia.org, 9.8. 2015

historie

Vesnice Runářov je poprve písemně zmíněna r. 1351. Jméno je zřejmě odvozeno od slova růnař, což bývalo označení pro zpracovatele ovčí vlny. Zdejší zvonice, která byla postavena nedaleko brodu přes místní potok, pochází z r. 1739. K původní zvonici byla časem přistavěna jednoduchá zděná kaple. Ta byla původně kryta šindelem. Později byla stavba ještě rozšířena přístavbou, která sloužila jako hasičská zbrojnice. Stavba prošla malou rekonstrukcí v

Ivo Rozehnal - Drobné sakrální stavby na Moravě - Prostějovsko / Outrata 2008, 8.8. 2015