Kostel sv. Jakuba Většího připomínán jako gotická stavba r. 1350, rozšířen a významně barokně upraven r. 1764. Z pův. stavby zachován presbytář, při zachování gotických prvků dostavěna barokní loď a hranolová věž s jehlancovou střechou v západním průčelí. Nyní filiální kostel farnosti Zbiroh.
Kostel Drahoňův Újezd
© Jiří Špaček, 07/2015
Graficke pismenko Obec Drahoňův Újezd je prvně připomínána r. 1350, a to již s farním kostelem. Leží ve stráni nad stykem údolí Sebečického potoka a potoka Koželužka, který se opodál vlévá do Zbirožského potoka. Svůj název dostala podle vladyckého rodu Drahoňů z Chotětína, jemuž patřil zdejší dvůr. Historicky bývala ves dělena na dvě části a proto tu v 15. století vznikly dvě tvrze, jedna v horní části pod kostelem a druhá níže u dvora při cestě k Chotětínu. Obě však beze stop zanikly po prodeji majetků Lobkowiczům v 16. století a jejich připojení ke zbirožskému panství. Kostel se nachází v nejvyšším bodě obce na horním okraji návsi. Najdeme ...
8.8. 2015

historie

Kostel sv. Jakuba Většího v Drahoňově Újezdu je doložen jako farní v polovině 14. století. Orientovaná gotická stavba byla r. 1764 rozšířena a významně barokně upravena, přitom však byla zachována řada gotických prvků. Užší obdélný presbytář zaklenutý křížovou žebrovou klenbou pochází zřejmě z původní stavby, zatímco loď a hranolová věž s jehlancovou střechou v západním průčelí jsou dílem barokním. Okna v boční fasádě jsou lomená a v presbytáři

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 1 A-J, Academia 1977, a informace farnosti Zbiroh), 9.8. 2015