Kostel sv. Filipa a Jakuba gotického původu doložen r. 1352, vypálen se vsí během třicetileté války. Obnoven pozdně barokně až kolem r. 1800 s využitím staršího gotického zdiva a věže ze 16. století. Vnitřní zařízení převážně historizující z poloviny 19. století. Filiální kostel farnosti Zbiroh.
Kostel ve Lhotě pod Radčem
© Jiří Špaček, 07/2015
Graficke pismenko Dnešní obec Lhota pod Radčem je prvně zmiňována r. 1352, během 14. století však často měnila přídomky a byla označována jako Vlčkova, Včelákova nebo Dlouhá. Dnes nese přídomek podle Radče, výrazného hřbetu Křivoklátské vrchoviny, pod nímž leží. Od počátku její známé historie tu stál kostel, který však byl i se vsí vypálen v průběhu třicetileté války. V dnešní obci je zachováno několik památek lidové architektury v podobě selských usedlostí, proto tu byla vyhlášena vesnická památková zóna.
Obec leží mimo železniční síť, prochází tudy však silnice II/234 z Kařeza do Radnic. Prochází tu též červeně značená dálková turistická trasa od Zbiroha ke zbytkům hradu Mitrvald na hřebenu Radče a dále přes Holoubkov do Rokycan.
6.8. 2015

historie

Historie kostela sv. Filipa a Jakuba je známa od poloviny 14. století, gotická stavba však byla spolu se vsí vypálena během třicetileté války. Kostel se dočkal obnovy až na samotném konci 18. století. Kolem r. 1800 byl vystavěn do dnešní podoby v pozdním baroku s využitím zdiva původní gotické stavby. Masivní hranolová věž přiléhající od severu k presbytáři pochází z 1. poloviny 16. století. Dnešní kostel na rozlehlé svažité návsi je jednolodní

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2 K-O, Academia 1978, a informace farnosti Zbiroh), 6.8. 2015