Nevelký novorománský kostelík sv. Václava byl na návsi v Líšné postaven v letech 1869-1870 podle plánů Václava Zoufalého. Má obdélnou loď a sakristii, polygonálně ukončený presbytář a hranolovou věž ve vstupním průčelí. Zařízení je historizující z doby stavby. Kostel je využíván jen příležitostně.
Kostel v Líšné
© Jiří Špaček, 07/2015
Graficke pismenko Obec Líšná patří mezi nejmladší na Zbirožsku, prvně je zmiňována až r. 1539. Nebyla nikdy velká, i dnes tu žije jen něco přes 150 obyvatel. Do povědomí veřejnosti vstoupila jako dějiště televizního seriálu Náves.
Líšná leží na okraji Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko a prochází jí silnice III. třídy spojující Zbiroh a Žebrák. Z křivoklátských lesů sem přichází dálková, zeleně značená turistická trasa od Zvíkovce. Železnice je od této oblasti značně vzdálena.
6.8. 2015

historie

Kostel sv. Václava na návsi pochází z let 1869-1870. Je to drobná novorománská stavba vybudovaná podle plánů stavitele Václava Zoufalého. Na obdélnou loď navazuje polygonální presbytář a obdélná sakristie. Ze vstupního průčelí vyrůstá hranolová věž s jehlancovou střechou. Boční fasády jsou členěny lizénami, obloučkovým vlysem a polokruhovitě ukončenými okny. Vnitřní zařízení kostela je historizující z doby stavby. Na hlavním oltáři je obraz sv.

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2 K-O, Academia 1978, a informace farnosti Zbiroh), 6.8. 2015