Obec Hačky je poprvé zmiňována r. 1318. Na návsi u hlavní silnice stojí kaple z r. 1927 postavená místo starší zvonice.
© Luděk Vláčil 08/2015
Graficke pismenko Kaple v Hačkách, někdy mylně označovaná "v Háčkách" je mariánskou kapličkou. Vysvěcena je ku cti Panny Marie, přestože se na ní nachází mozaika se svatým Cyrilem a Metodějem. Kaple je poměrně prostorná a v čele stojí věž zvonice. Ta má poměrně unikátně řešenou jehlanovou střechu, která ve spodní partii nese do všech stran větrací vikýře. V boční stěně zvonice je na levé straně prostorná okenice, stejně tak na bocích samotné kaple je po jednom okně. Na pravé stravě jsou na fasádě umístěny dvě pamětní desky obětem světových válek. Uvnitř zvonice se nachází funkční zvon. Postavena byla roku 1927 v místech dřevěné zvoničky.
Ivo Rozehnal - Zdroj - Drobné sakrální stavby na Moravě - Prostějovsko / Outrata 2008, 4.8. 2015