Kostel sv. Martina prvně doložen r. 1362, z gotické stavby dochována křížová klenba presbytáře. Současná jednolodní orientovaná stavba s mohutnou hranolovou věží při jižní stěně lodi je barokní z r. 1730 podle plánů T. Haffeneckera. Vnitřní vybavení zčásti barokní a zčásti novogotické.
Kostel Cerhovice
© Jiří Špaček, 07/2015
Graficke pismenko Cerhovice jsou jako ves prvně zmiňovány r. 1275 a r. 1516 byly povýšeny na městečko. Historický status městyse byl obnoven r. 2007. Městysem prochází silnice II/605, která vede souběžně s dálnicí D5 z Prahy přes Plzeň do Rozvadova. Železniční zastávka Cerhovice na páteřní trati 170 Praha-Plzeň-Cheb je od městyse vzdálena asi 1,5 km.
Kostel sv. Martina se nachází na západním okraji náměstí Kapitána Kučery, které je tvořeno rozšířenou částí průjezdní komunikace.
2.8. 2015

historie

Kostel sv. Martina v Cerhovicích je zmiňován již r. 1362 jako gotická stavba. Současnou podobu mu dala barokní přestavba podle plánů Tomáše Haffeneckera z r. 1730. Je to jednolodní orientovaná obdélná stavba s mohutnou hranolovou věží při jižní straně lodi. Presbytář je polygonálně ukončen a opatřen opěráky a dvěma přístavky po stranách; je v něm dochována gotická křížová žebrová klenba, nástěnné malby s výjevy ze života světců pocházejí však až

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 1 A-J, Academia 1977, a informace městyse na místě), 3.8. 2015