Löw-Beerova vila

Muzeum Brněnska
Secesní Löw-Beerova vila postavena v letech 1903-1904 pův. pro továrníka Moritze Fuhrmanna, v letech 1913-1939 v majetku textilního podnikatele Alfreda Löw-Beera. Po. 2. svět. válce do r. 2012 účelově využívána, po rekonstrukci od června 2015 přístupná jako pobočka Muzea Brněnska.
Pohled na vilu ze zahrady
Graficke pismenko Jihomoravský kraj zpřístupnil v červnu 2015 v Brně nejmladší pobočku Muzea Brněnska, secesní Löw-Beerovu vilu. Návštěva objektu je možná jen od pátku do neděle mezi 10. a 16. hodinou. Komentované prohlídky s průvodcem se konají vždy v sudou hodinu. Mimořádné prohlídky jsou možné po telefonické nebo mailové objednávce.
Vila se nachází ve čtvrti Černá Pole v sousedství proslulé vily Tugendhat. Nejvýhodnější dopravní spojení je od autobusového nádraží Zvonařka nebo od hlavního nádraží městským autobusem 67 do zastávky Schodová, od níž představuje docházková vzdálenost jen asi 1 minutu chůze.
2.8. 2015

historie

Secesní vila v ulici Drobného 22 v těsném sousedství lužáneckého parku vznikla počátkem 20. století na místě několika stavebních parcel a pozemků s vinohrady a zahradními domky. Brněnská čtvrť Černá Pole se v té době proměňovala v žádanou lokalitu a vznikla zde řada rodinných vil a luxusních nájemních domů. Zmíněnou parcelu v Drobného ulici (tehdy Sadová-Parkstrasse) koupil v roce 1903 židovský podnikatel Moritz Fuhrmann (1850-1910), majitel

Pavel Vlach (s použitím Internetové encyklopedie Brna a webu Muzea Brněnska), 2.8. 2015