Novodobý kostel sv. Jana Nepomuckého byl postaven v letech 1940-1947 ze sbírek a darů s přispěním církevních i podnikatelských subjektů. Plány vypracoval arch. Josef Kunc z Berouna. Hlavní oltář byl zakoupen v Plzni, zvon byl r. 1956 získán z Maďarska. Kostel je filiálním ve farnosti Rokycany.
Kostel v Kařezu
© Jiří Špaček, 07/2015
Graficke pismenko Obec Kařez je prvně doložena r. 1281. Prochází jí silnice II/605, která vede paralelně s dálnicí D5. Má nově vybudovanou železniční zastávku na páteřní trati 170 z Prahy přes Plzeň do Chebu, která r. 2012 při výstavbě koridoru nahradila zrušené nádraží Zbiroh. Kostel se nachází při silniční odbočce a žlutě značené turistické cestě do Kařízku.
1.8. 2015

historie

Kostel sv. Jana Nepomuckého v Kařezu je nejmladší církevní stavbou na území okresu Rokycany. Pro jeho stavbu se rozhodli věřící z Kařeza, Cekova a Kařízku, kteří se v roce 1933 sdružili do Spolku pro postavení katolického kostela. Myšlenka na stavbu se objevila po první světové válce, když si věřící stěžovali na velkou vzdálenost mýtského kostela. Účelem spolku bylo tedy postavit, vybavit a udržovat kostel v Kařeze. Největší úskalí představovalo

Jiří Špaček (s využitím informací farnosti Rokycany), 1.8. 2015