Kostel z r. 1862 byl postaven na základech gotického předchůdce ze 14. stol. Uvnitř čtyři náhrobky z 16. století. U kostela dvě cenné sochy sv. Valentýna a sv. Floriána.
Graficke pismenko Dominantou obce Vrchoslavice je starodávný kostel sv. Michaela. Přesnou dobu vzniku neznáme, ale nejpozději ve 14. století na stejném místě stával předchůdce dnešní stavby. Menší gotický kostel či jeho hlavní část vydržela až do roku 1858. Tehdy při přestavbě zůstala zachována asi jen pouhá věž. Vysvěcení nové stavby proběhlo v roce 1868 olomouckým arcibiskupem, ale stavba byla hotova již v roce 1862. Uvnitř jsou boční oltáře sv. Barbory a sv. Kajetána, varhany a dochovány čtyři cenné náhrobky z konce 16. století. Věžní hodiny jsou z roku 1978. V roce 2000 proběhla velká rekonstrukce střechy. Před kostelem stojí kamenná socha sv. Valentýna. Světec ...
Ivo Rozehnal - info Soupis nemovitých kulturních památek okr.Prostějov / NPÚ Olomouc 2012 a web obce, 30.7. 2015