Dominantní, vrcholně barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie pochází z let 1730-1733 a byl postaven nejspíše podle plánů K. I. Dienzenhofera. K obdélné lodi přiléhá čtvercový presbytář se zkosenými rohy a hranolová věž v západním průčelí. Většina vntřního zařízení pochází z doby stavby.
Mariánský kostel Počaply
© Jiří Špaček, 07/2015
Graficke pismenko Ves Počaply je prvně doložena r. 1253 stejně jako lovčí hrádek českých králů nazvaný Králův Dvůr, který ležel někde v těchto místech, snad v sousedství kostela nebo v místě nynějšího zámku. Již před r. 1361 tady stál gotický dřevěný kostel, který byl v letech 1730-1733 nahrazen současnou barokní stavbou. V r. 1950 se Počaply staly částí obce Králův Dvůr, která byla r. 2004 povýšena na město. Přes Počaply vede silnice II/605 Praha-Plzeň-Rozvadov, jejíž trasa je souběžná s dálnicí D5. Na železniční trati 170 z Prahy přes Plzeň do Chebu se nachází nádraží Králův Dvůr a také zastávka Králův Dvůr-Popovice. Počapelský kostel leží asi v poloviční vzdálenosti mezi nimi.
18.8. 2015

historie

Kostel v Počaplech je doložen již před r. 1361. Šlo však o nevelkou dřevěnou gotickou stavbu, která svému účelu sloužila až do počátku 18. století. Na jeho místě byla v letech 1730-1733 postavena stavba ve slohu vrcholného baroka, s největší pravděpodobností podle návrhu Kiliána Ignáce Dienzenhofera. Je to jednolodní obdélný kostel se zkosenými rohy, se čtvercovým zkoseným presbytářem a hranolovou věží v západním průčelí. Zatímco loď je

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 2 K-O, Academia 1978, a informace farnosti Beroun), 19.8. 2015