Kralice na Hané jsou připomínány r. 1225 jako zeměpanské zboží. R. 1303 povýšeny na městečko, opevněné valovou a dřevěnou hradbou se dvěma branami. Od r. 1406 úpadek, později bylo zastavováno šlechtě. R. 1663 hradby opraveny kvůli hrozbě tureckého vpádu. Opevnění se nedochovalo.
Pohled od návrší kostela na prostor jižní, tzv. Vyškovské brány
Graficke pismenko Starobylé městečko Kralice na Hané, asi 4 km od města Prostějova, bývalo důležitým sídelním útvarem na bývalé cestě z Olomouce do Brna. První písemná zmínka sice pochází až z roku 1225, kdy jsou vedeny jako zeměpanské zboží, ale osídlení zde bylo mnohem staršího data. Roku 1303 jsou povýšeny na městečko a jsou královským majetkem s mílovým právem a právem k vaření piva. Tou dobou byl sousední Prostějov ještě pouhou vesnicí a nic nenasvědčovalo tomu, že by tomu bylo časem jinak. To se však stalo v roce 1390, kdy Prostějov získal status města. Definitivní prohra přišla roku 1406, když Petr z Kravař privilegiem spojil Staré a Nové Město ...
Ivo Rozehnal - zdroje: web obce, Kniha Kralice na Hané 2002, 29.7. 2015

brána, opevnění