Zdejší tvrz je připomínána pouze v zápisech majitelů v zemských deskách v r.1630 a 1635. Stavitel a místo tvrze nejsou známy. Tvrz zanikla v období třicetileté války.
Bývalá stará škola v Suchdole - jedno z možných míst, kde stávala zdejší tvrz
Graficke pismenko Suchdol je prvně zmíněn roku 1379 v součtu konického panství, při prodeji pánům z Holštejna. Zdejší tvrz je písemně připomínána v roce 1630 při zápisu do zemských desek od paní Šmerhovské z Lidkovic, rozené Jalůvkové z Melovic, Janovi Podstatskému z Prusinovic. Roku 1635 se stal jejím vlastníkem Antonín Miniatti, tehdejší majitel panství Ptení. Kdo tvrz postavil, její podoba a umístění nám však již není známo. Zanikla asi v dobách třicetileté války.

Ivo Rozehnal - zdroj Hrady, zámky a tvrze střední Morava / J.Heider a V.Tkáč 2014 a web obce, 29.7. 2015

pověsti

Na staré pečeti měl Suchdol obraz starozákonného světce Jana Křtitele. Lidová tradice vyprávěla, že zde u pramene v Suchém dole křtili slovanští apoštolové Cyril a Metoděj, když tudy procházeli z Velehradu cestou do Čech.