První písemný pramen potvrzuje tvrz r. 1481, kdy ji vlastní Jan z Ponikve. Zanikla poč. 16. století. Místo sídla je dodnes neznámé.
Graficke pismenko První zmínka o vesnici pochází z r.1365, kdy Jan z Konice s bratry ze Strážiště prodali ves Bohušovi ze Slavoňova. Zda právě on postavil tvrz nevíme, ale poprve se po Ponikvi tituluje roku 1401 jistý Mareš. První písemné potvrzení o tvrzi je roku 1481, kdy ji vlastnil Jan z Ponikve. Neměla však dlouhého trvání, neboť v roce 1545 kupuje zdejší statky Zdeněk Konický ze Švábenic. Při výčtu připojovaného zboží k panství v Konici však již tvrz uvedena není. To značí, že zanikla v první polovině 16.století. Jak tvrz vypadala a kde přesně stála není známo. Tato vesnička na Konicku, správně spjatá s obcí Ludmírov, má několik ...
Ivo Rozehnal - zdroj region.tisk a Hrady, zámky a tvrze střední Morava / J.Heider a V.Tkáč 2014, 29.7. 2015
    zaniklý
     Prostějov  (PT)