tvrz Neprobylice

Hrádek (Horní tvrz)
Tvrz postavená asi ve 14. stol. R. 1316 se zmiňuje Michal z Neprobylic. Až r. 1552 se píše přímo o tvrzi v majetku Jiřího z Neprobylic. R. 1527 získána Václavem st. Pětipeským, který ji r. 1588 renesančně přestavěl. R. 1623 ji koupil Jaroslav Bořita z Martinic, poté sloužila jen hospodářským účelům.
Graficke pismenko Obec Neprobylice se nachází 6 km severozápadně od Slaného. Dlouhodobě probíhá na tvzi rekonstrukce (průběh viz fotografie z různých let - od chátrajícího objektu 1995 ke zřícenině zdí 2004, nové zastřešení 2008 a postupná výstavba vnitřních prostor stav 2013). Objekt je v soukromém vlastnictví.
9.11. 2003

historie

Ves Neprobylice se připomíná poprvé r. 1316, kdy se tu uvádí Michal z Neprobylic. První přímá zmínka o zdejší tvrzi, které se říkalo Hrádek, je až z r. 1552, kdy na ni Jiří Neprobylický z Neprobylic při sňatku daroval své manželce 200 kop grošů. Vznik tvrze však spadá zřejmě již do 14. století. Je doloženo, že již roku 1527 koupil Horní tvrz Václav Pětipeský z Chýš a Egerberka na Blahoticích. V r. 1393 byly Neprobylice spojeny se sousedními

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (III – Sev. Čechy); Anděl, R., Dr. CSc., Fiala, Z., prof. Dr. DrSc., Hosák, L., prof. Dr. DrSc., Pavel, J., Doc. Dr. DrSc., Janáček, J., Dr. DrSc., Kotek, L., prom. hist.; Nakl. Svoboda, Praha 1984, 9.11. 2003