První zmínka o tvrzi pochází z r.1385, kdy ji vlastnil Jan Dupník z Nitkovic. Sídlo často měnilo majitele. Poslední známý byl v r.1418 Michal Rarůžek z Olomouce. Sídlo asi zaniklo v husitských válkách. Podoba opevněné tvrze a její místo není známé.
Graficke pismenko Malá obec Osíčany je dnes správně sloučena s Koválovicemi. V době středověku zde stávala tvrz, o které máme písemné prameny z roku 1385. Tehdy ves s tvrzí držel Jan Dupník z Nitkovic. První písemnost k vesnici je o něco starší z roku 1365, kdy ji vlastnil Petr Hecht z Rosic. Zda však tvrz již tehdy existovala není v pramenu uvedeno. V průběhu let se majitelé statku velmi často střídali a po Osíčanech často i titulovali. V roce 1418 tvrz prodává Jan Černý z Domamyslic jistému Michalovi Rarůžkovi z Olomouce. Po tomto prodeji končí zmínky o šlechtickém sídle. Pravděpodobně byla tvrz zničena za husitských válek a již nebyla obnovena. Její podoba a místo nejsou známy.
Ivo Rozehnal - zdroj Hrady, zámky a tvrze střední Morava / J.Heider a V.Tkáč 2014, 29.7. 2015
    zaniklý