V centru obce Luběnice stojí kaple Panny Marie Pomocné z 18. stol. První písemná zmínka pochází z r. 1858. V r. 2000 byla opravena a nově vysvěcena. Před kaplí je socha sv. Jana Nepomuckého z r. 1862 a pomník obětí obou světových válek.
© Luděk Vláčil 07/2015
Graficke pismenko První písemná zmínka o obci Luběnice pochází z roku 1297. Vznik kaple Panny Marie stojící na návsi není znám. V seznamu nemovitých památek, místního a regionálního významu okresu Olomouc, je kaple charakterizována jako drobná sakrální architektura z 18. stol. Písemné prameny olomouckého městského archivu, těšetického farního archivu ani luběnického obecního archivu se o výstavbě kaple nezmiňují. Není zmíněna ani v nejstarší moravské topografii F. J. Schwoye z roku 1793, dokonce ani v jinak velmi detailní a celkem spolehlivé církevní topografii G. Wolného z roku 1855. Poprvé je kaple zmíněna v seznamu kaplí, soch a křížů těšetické farnosti z roku 1858. V podobném seznamu z roku 1903 je kaple i popsána jako udržovaná. V roce 2000 byla kaple zrekonstruována.
Luděk Vláčil - zdroj: Obec Luběnice, z tisku, Koudela, Miroslav : Luběnice 2002. DANAL Olomouc 2002. Seznam nemovitých památek místního a regionálního významu okresu Olomouc. Olomouc 1999., 7.9. 2015

popis

Kaple Panny Marie, parc. č. 75 stojící na návsi, je drobná sakrální stavba podélného půdorysu s odsazeným závěrem a celá je krytá sedlovou střechou zvalbenou nad závěrem. Průčelí tvoří rizalitová věž s jehlanovou střechou, zakončenou makovicí s křížem. Na obou bočních stěnách kaple je okno zaklenuté obloukem. U kaple stojí socha sv. Jana Nepomuckého z r.1862, socha Madony s dítětem a pomník obětí obou světových válek.