Tvrz ve Skaličce, dnes lázeňské obci Skalka na Prostějovsku, je zmiňována od r. 1569. Majitelem byl Kryštof Falkenhaim z Glošku. Poslední zmínka k r .1602. Zanikla v období třicetileté války.
Skalka - v těchto místech býval rybník a mokřiny. Snad někde zde mohla tvrz stávat.
Graficke pismenko První písemné zprávy o vesnici se jménem Skalička pocházejí z roku 1360 a jsou spojeny se šlechticem Bohudarem z Rakodav. V době třicetileté války ves zcela zanikla. Obnovena byla po parcelizaci pivínského dvora v roce 1785. Tehdy byla pojmenována Strelovice po rodu von Strelowitz. Název Skalka nese obec od roku 1924. Tvrz ve Skaličce je poprvé zmiňována roku 1569, kdy byla spolu se vsí v držení Kryštofa Falkenhaima z Glošku. Kdo však vybudoval zdejší tvrz se neví. Držiteli vesnice od 14. století byli různí drobní šlechtici a později i členové z rodů z Otaslavic či Pernštejnové. V druhé polovině 16. století získává majetek ...
Ivo Rozehnal - zdroj Hrady, zámky a tvrze střední Morava / J.Heider a V.Tkáč 2014, 22.7. 2015