Žižkovo bojiště

Kůzová, Wallisgrun, Šance
Nedaleko Kůzové se mělo údajně střetnout husitské vojsko Jana Žižky s vojenskou hotovostí západočeského katolického landfrýdu po neúspěšném obléhání Plzně r. 1424. Záchranný archeologický průzkum z r. 2014 potvrdil středověký původ zbytků obranného valu, vybudovaného snad husitskými vojáky.
© Prudký Martin, 03/2017
Graficke pismenko Bojiště husitských vojsk se zbytky valů se nachází západně od Kůzové na poli od zahrady za domem č. p. 6. Valy se táhnou přes pole do lesa, vpravo od lesní cesty značené modrou turistickou značkou, směrem od Kůzové na Kožlany. K vlastní lokalitě ovšem žádná cesta nevede, je mezi stromy v lese, asi 200 m západně od křížku. Návštěvu doporučuji po sklizni, v období vegetačního klidu.
Prudký Martin, 22.7. 2015

historie

K bitvě u Kůzové mělo dojít roku 1424 během ústupu po neúspěšném Žižkově obléhání Plzně. Husité údajně po bitvě u Malešova, v počtu 7 tisíc pěších, pět set jízdních bojovníků a tři sta vozů se střetli s početnější hotovostí katolických pánů Hanuše Krašovského, Hanovce ze Švamberka, Hynka Krušiny, Viléma Švihovského, Buriána Calty, Kalhota z Rabštejna a města Plzně. Jan Žižka ustupoval na východ od Kralovic a katolické vojsko na něj zaútočilo ze

Martin Prudký podle Rakovnicko v husitském revolučním hnutí - J. Kos, Výroční zpráva Muzea a galerie severního Plzeňska 2014, Středověká stavební kultura městečka Kralovic - M. Pavuková, 26.7. 2015

popis

Nejdelší val vede po poli od vsi Kůzová, jižně od polní cesty z návsi, a dnes již není téměř patrný protože je rozorán. Na začátku lesa na něj navazuje sotva patrný menší val. Nejmohutnější zemní těleso se táhne od severu k jihu přičemž se, zhruba v polovině délky, lomí v nevelkém úhlu na dvě části. Severně od lomu je vstup do opevněného prostoru. Všechny zemní středověké konstrukce jsou dobře viditelné na speciální mapě - ags.cuzk.cz
    Prudký Martin , 13.3. 2017