První písemná zmínka o Kožušanech pochází z r. 1297. V letech 1568-1782 patřila ves klášteru sv. Kateřiny v Olomouci. V centru na návsi stojí osmiboká barokní kaple sv. Anny vybudovaná v r. 1750. Před kaplí je kamenný kříž z r. 1888.
© Luděk Vláčil 07/2015
Graficke pismenko Obec Kožušany-Tážaly se nachází v okrese Olomouc na okraji plochy výrazného terénního zlomu nad nivou řeky Moravy asi 7 km jižním směrem od Olomouce. Uprostřed návsi v Kožušanech se nachází osmiboká kaple sv. Anny vybudovaná v r. 1750. K další památkám vsi patří socha sv. Josefa z první poloviny 18. století, socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1775, památník obětem II. světové války z roku 1955 a socha sv. Norberta z roku 1708. V letech 1830-1979 stával v Kožušanech klasicistní zámek. Obcí prochází železniční trať Olomouc-Prostějov-Brno.
Luděk Vláčil - Zdroj: cz.wikipedia.org , http://www.kozusanytazaly.cz/ , http://www.turistickyruch.cz, 23.7. 2015

historie

První písemná zmínka o Kožušanech pochází z roku 1297. Do té doby byl majitelem části Kožušan vyšehradský probošt Jan. Toho roku jeho majetek ve vsi daroval král Václav II. řádu sester dominikánek v Olomouci. Zbylá část byla ve vlastnictví vladyků z Kožušan. Od roku 1389 patřily celé Kožušany společně se vsí Tážaly olomouckému klášteru dominikánek. V roce 1750 byla uprostřed návsi v Kožušanech vybudována osmiboká kaple sv. Anny. Ves byla v