Farní kostel sv. Ludmily vznikl v letech 1793-1794 přestavbou a rozšířením pův. jezuitské zámecké kaple sv. Anny. Novorománská věž přistavěna r. 1825, po úpravě z r. 1875 na ni zavěšeny zvony. Nynější stav po rekonstrukci z let 1997-1999.
Kostel sv. Ludmily Chvaly
© Jiří Špaček, 06/2015
Graficke pismenko Ves Horní Počernice získala svou dnešní rozlohu r. 1943, kdy k ní byly úředním rozhodnutím připojeny sousední vsi Chvaly a Svépravice s osadou Xaverov. Již o 10 let dříve byla připojena ves Čertousy na východě. Sloučení bylo tak důsledné, že nový celek nejen převzal název největší části, tedy Horní Počernice, ale zároveň zanikly samostatné katastry ostatních bývalých vsí a všechny jejich objekty byly přečíslovány jako nová součást katastrálního území Horních Počernic. Nově vytvořený sídelní celek byl r. 1969 povýšen na město, ale již r. 1974 byl připojen k Praze a tvoří východní část jejího okraje. Od r. 2001 je samosprávnou městskou částí s názvem ...
13.8. 2015

historie

Po získání chvalské tvrze a dvora r. 1652 zřídili jezuité při tvrzi kapli sv. Anny, která sestávala ze čtyřbokého presbytáře s valenou klenbou a o málo větší lodi s klenbou křížovou. Kaple se od r. 1695 stala dokonce centrem farnosti, která od r. 1711 vedla i matriku. Do té doby byla totiž duchovní správa Chval i sousedních Svépravic vykonávána ze sousedních Dolních Počernic, které měly již od r. 1384 farní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Již

Jiří Špaček (s využitím informací Úřadu městské části Praha 20 na tabulích naučné stezky), 13.8. 2015