Hrady.cz
První písemná zmínka o obci pochází z r. 1547. V centru obce u hlavní silnice stojí kaple sv. Josefa ze 30. let 20. stol. (zřejmě z r. 1930 podle pátera F. Müllera). Před kaplí je kamenný kříž s Ukřižováním. Buková je součástí farnosti Protivanov.
© Luděk Vláčil 07/2015
Graficke pismenko Obec Buková se nachází na Drahanské vrchovině. Najdeme v ní několik lidových budov z 19. století, kapli sv. Josefa z r. 1930, zvonici z 18. století a několik přírodních památek v okolí. Obcí prochází zelená turistická značka z Malého Hradiska na Horní Štěpánov a žlutá na Bělecký mlýn. Západně od obce leží nejvyšší vrchol Drahanské vrchoviny - Skalky 736 m n. m.
Ivo Rozehnal, 20.7. 2015

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1547. Od svého vzniku patřila Buková pod boskovické panství, později spadala do okresu Boskovice a od roku 1960 patří k okresu Prostějov. V 18. stol. byla na návsi postavena zvonice a někdy v 30. letech 20. stol. (podle pátera F. Müllera zřejmě již r. 1930) nedaleko ní vznikla i kaple sv. Josefa. V pátek 29.5.2015 se v kapli poprvé uskutečnila Noc kostelů. Buková je součástí farnosti Protivanov. Název

popis

V centru obce na návsi, na mírné vyvýšenině nad hlavní silnicí, stojí kaple sv. Josefa. Před kaplí se žlutobílou fasádou je kamenný kříž s ukřižováním Ježíše Krista a nápis s datací 1954. Na šedé dlažbě před vchodem jsou žlutě zbarvenými dlaždicemi vyobrazeny tři kříže a data 2.6.1935 a 5.7.1938. Nedaleko stojí chráněná zvonice z 18. stol. Obcí protéká Bukový potok pramenící západně od ní.