Umělou zříceninu hrádku postavil v letech 2006-2010 kamnář z nedaleké obce Lipová. Hrádek je postaven z nasucho skládaných kamenů, jen nosné části jsou zpevněny maltou. Vedle stojí ještě jedna menší stavba.
© Luděk Vláčil 10/2018
Graficke pismenko I když je to velmi hezké místo, nepoukazuje na něj žádná cedule. Nevede sem ani stezka a na mapách jej většinou také nenajdete. Hrádek se nachází mezi obcí Lipová a přírodní rezervací Lipovské úpolínové louky asi 1 km vzdušnou čarou od obce Lipová v okrese Prostějov. Stavba je na okraji lesa uprostřed motokrosové trati poblíž říčky Hloučela. K místu se dostanete nejlépe ze silnice z Lipové směrem na Horní Štěpánov. Asi 1 km za obcí, těsně před lesem, odbočíte doleva na polní cestu, po které budete pokračovat asi 500 metrů podél lesa zpět k obci. Mezi stromy narazíte na cestičku k motokrosové trati, která vede kolem hrádku. Pak již musíte hledat, protože ...

popis

Hrádek Lipová, někdy nazýván také Špacírštejn, je romantická zdrobnělá napodobenina zříceniny hradu kterou postavil jeden z obyvatel nedaleké obce Lipová v letech 2006 - 2010. Ke stavbě využil kameny sesbírané z okolních polí. Většina stavby je z nasucho skládaných kamenů, jen nosné části jsou zpevněny maltou. Střed hrádku tvoří asi 3 metry vysoká kruhová věž s chodbou. V hrádku je malá místnost s dveřmi, sloužící k uschově nářadí. V těsné