První písemná zmínka o vsi pochází z r. 1141. V jejím centru stojí barokní kaple sv. Jana a Pavla z r. 1825 postavená na místě starší dřevěné kaple. V r. 1975 se Nemilany staly městskou částí statutárního města Olomouce.
© Luděk Vláčil 07/2015
Graficke pismenko První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1141. Historie Nemilan je úzce spjata s německou populací, která zde převládala již od 15. století. V centru obce, na návsi, byla roku 1825 postavena barokní zděná kaple sv. Jana a Pavla a nahradila původní malou dřevěnou kapli. Nemilany patřily k farnosti ve Slavoníně. Na konci 19. století čeští občané tvořili pouhých 5 %. V roce 1921, kdy přibylo českých občanů na třetinu, byla postavena česká základní škola, neboť do té doby zde působila pouze německá. Od té doby se tomu místu říká Česká čtvrť. Vesnici její obyvatelé nazývali Nimlau až do vysídlení německé populace roku 1946. V roce 1975 se Nemilany staly městskou částí statutárního města Olomouce.