Kostel založen po r. 1261 mnichy cisterciáckého kláštera Smilheim, upraven pozdně goticky r. 1495 a radikálně přestavěn v letech 1793-1795, kdy byla z pův. stavby zachována jen věž s ochozem. Hlavní oltář s obrazem sv. Vavřince dovezen r. 1872 ze Světové výstavy v Paříži.
Kostel sv. Vavřince pohledem ze Zlínské ulice
Graficke pismenko Valašská obec Vizovice se prvně připomíná r. 1261 jako majetek cisterciáckého kláštera Smilheim, v r. 1570 byla povýšena na město. Na místě někdejšího kláštera se dnes nachází trojkřídlý barokní zámek s cenným parkem. Město proslulo výrobou slivovice a ozdobného vizovického pečiva.
Ve Vizovicích končí lokální železniční trať 331, která v Otrokovicích odbočuje z hlavní trati spojující Přerov a Břeclav. Městem prochází silnice I/49 z Otrokovic do Střelné na hranici se Slovenskem, z níž tu odbočuje silnice I/69 do Vsetína.
13.7. 2015

historie

Vizovický farní kostel sv. Vavřince stojí ve vyvýšené jižní části Palackého náměstí a spolu s předzámčím a dochovanou původní zástavbou dotváří kolorit historického centra města. Kostel má svou dnešní podobu až z konce 18. století, jeho dějiny jsou ale mnohem starší. Některé prameny zmiňují existenci pravděpodobně dřevěného kostela již na přelomu 12. a 13. století, doložená je však historie až po založení cisterciáckého kláštera (1261), kdy

Pavel Vlach (s použitím publikace Farnost Vizovice, 2008), 13.7. 2015

Zlínský kraj