Farní kostel sv. Mikuláše z r. 1845 nahradil zchátralou a strženou gotickou stavbu, doloženou již r. 1386. Jeho stavbu inicioval majitel panství Leopold ze Šternberka. Z pův. kostela zachováno několik oltářních obrazů a cenný renesanční náhrobek nejvyššího písaře Václava Tetoura z Tetova z r. 1560.
Věž kostela sv. Mikuláše
Graficke pismenko Ves Malenovice prvně připomínaná r. 1321 se stala podhradím gotického hradu, který ve 14. století vyrostl na výběžku Babí hory. Hrad byl později upravován renesančně a barokně a po opravách v letech 1950-1957 slouží jako sídlo muzea. Malenovice se staly r. 1949 městskou částí Zlína, který je od r. 1990 městem statutárním. Severním okrajem Malenovic protéká řeka Dřevnice, jejímž údolím prochází silnice I/49 ze sousedních Otrokovic na slovenskou hranici u Střelné. Vede tudy také lokální železniční trať 331 z Otrokovic do Vizovic, na níž mají Malenovice nádraží a další dvě zastávky. Z Malenovic vycházejí k jihu dvě turistické trasy, žlutě značená vede ...
13.7. 2015

historie

Současný malenovický kostel sv. Mikuláše pochází až z 19. století, původní gotický kostel je zde ale doložen již v roce 1386. Tehdejší celkový rozvoj panství Malenovice spojený s pozemkovou expanzí do širokého okolí souvisel s osobností majitele hradu, jímž byl v té době moravský markrabě Jošt, synovec Karla IV. V následujících staletích však kostel postupně chátral, až byl nakonec stržen a v roce 1845 nahrazen současnou stavbou. Z původního

Pavel Vlach (s použitím webu farnosti Zlín-Malenovice), 13.7. 2015

Zlínský kraj