První písemná zmínka o obci Majetín pochází z r. 1277. V centru obce na návsi se nachází farní kostel sv. Cyrila a Metoděje z r. 1863. Před kostelem stojí kamenný kříž z r. 1868.
© Luděk Vláčil 07/2015
Graficke pismenko Obec Majetín se nachází v nejjižnější části olomouckého okresu asi 12 km vzdušnou čarou od krajského města Olomouce a leží ve výšce 206 metrů nad mořem. Farní kostel sv. Cyrila a Metoděje stojí u hlavní silnice v centru obce na návsi. Před kostelem stojí kamenný kříž z roku 1868. Nedaleko od něj se nachází koupaliště, které je otevřeno v letních měsících. V blízkosti obce je zajímavá lesní kaple Panny Marie Lourdské s pramenem léčivé vody postavená roku 1885. Zajímavostí Majetína je zdejší původ příjmení Meitner, které zde vzniklo jako místní židovské příjmení v souvislosti s patentem císaře Josefa II. Jednou z nositelek tohoto ...
Luděk Vláčil - Zdroj: cz.wikipedia.org , http://www.majetin.cz, 15.7. 2015

historie

První písemná zmínka o obci je z roku 1277, kdy se Majetín skládal z oválné tvrze a podhradí, Starého Majetína. Znovu připomínána je v roce 1306. V období husitských válek byla zdejší tvrz jednou z hlavních husitských pevností v olomouckém kraji. V roce 1863 byl v centru obce postaven kostel zasvěcený sv. Cyrilu a Metoději. Roku 1872 byla farnost Majetín vyčleněna z farnosti Kokory a osamostatnila se. Od roku 1908 zde působil jako farář P.

Olomouc  (OL)
    Majetín