Grygov byl založen r. 1352 městem Olomouc. Součástí olomouckého panství zůstala obec do r. 1848. Kaple sv. Jana Nepomuckého byla postavena r. 1846 na místě starší zvonice a r. 1996 byla zrekonstruována. Před kaplí stojí kamenný kříž z r. 1856.
© Luděk Vláčil 07/2015
Graficke pismenko Obec Grygov leží v okrese Olomouc asi 5 km jihovýchodně od města Olomouce. Prochází tudy železniční trať Olomouc-Přerov. Z vlakového nádraží vede zeleně značená stezka do Velkého Týnce. V obci při vedlejší silnici směrem na Majetín stojí kaple sv. Jana Nepomuckého. V obci je možno navštívit například minigolf. Nedaleko se nachází přírodní rezervace Království s asi 500 let starým dubem.

historie

Křovinaté pozemky na území dnešní obce Grygov daroval roku 1306 městu Olomouci král Václav III. k založení vsi, která se měla nazývat Au. Nárok na nové území si však kromě Olomouce činil také Unka z Majetína. Pře mezi ním a olomouckými měšťany skončila v roce 1352, kdy město odškodnilo Unku 50 hřivnami grošů a na pozemcích založilo ves. Spor mezi Unkou a měšťany dal vzniknout i názvu nové vesnice (Kriegaw neboli spor o nivu). V roce 1513 je