Moje místa 0
První zmínka o obci pochází z r. 1252. Na místě dřevěné kaple z r. 1708. zničené požárem, byla v r. 1744 postavena nová zděná kaple. Ve 20. letech 20. stol. byla kaple rozšířena a uváděna jako kostel.
© Luděk Vláčil 07/2015
Graficke pismenko Obec Krčmaň se nachází v okrese Olomouc v Olomouckém kraji. Kostel svatého Floriána na návsi je dominantou Krčmaně. Protéká jí potok Loučka a na jeho toku je v severní části obce vybudován malý rybník. Několik set metrů západně od okraje obce je oblast bývalých vápencových lomů, kde jsou dvě chráněná území, a to přírodní památky "U Strejčkova lomu" a "U Bílých hlín". Na vápencových skalách se zde vyskytuje vzácný velkokvětý koniklec, který má Krčmaň ve svém znaku i na praporu. Jihozápadně je přírodní koupaliště se dvěma ostrůvky, které vzniklo těžbou štěrkopísku.

historie

První zmínka o obci pochází z roku 1252. První dřevěná kaple v obci byla postavena v roce 1708 a zasvěcena sv. Floriánovi. Na stavbu přispěli lidé i obec, která se zadlužila a dluh splácela až do roku 1713. V roce 1737 dostala krčmaňská kaple od papeže Klimenta XII. na 7 let výsadu, kdy za určených podmínek mohli věřící na svátek sv. Floriána získat plnomocné odpustky. V roce 1744 zničil dřevěnou stavbu požár a na jejím místě byla postavena nová