Novorománský kostel sv. Jiří na umělém návrší Homole v Dušníkách nahradil v letech 1908-1910 barokní stavbu z let 1687-1688, která musela být z důvodu statického narušení po vybudování železniční trati zbořena r. 1904. I tato nová stavba jeví známky statického poškození a zvolna chátrá.
Kostel sv. Jiří na Homoli
© Jiří Špaček, 06/2015
Graficke pismenko Obec Rudná vznikla r. 1951 sloučením dvou původně samostatných vsí Dušníky a Hořelice, nepřevzala však název žádné z nich, nýbrž dostala zcela nový, který údajně navrhly místní školní děti. Vychází ze skutečnosti, že v bezprostředním okolí se od 19. století až do r. 1964 intenzivně těžila železná ruda. Historické názvy původních obcí zůstaly zachovány jen v pojmenování katastrálních území. Rudná leží v bezprostřední blízkosti Prahy v sousedství dálnice D5. Má nyní asi 5 tisíc obyvatel a od r. 2000 je městem. Je to vlastně ulicové město, neboť ho tvoří páteřní, 4 km dlouhá a silně frekventovaná Masarykova ulice, vlastně silnice II/605, kterou po ...
28.6. 2015

historie

Na severovýchodním okraji Dušník se nachází dominantní pahorek, který je znám pod lidovým označením Homole. Vznikl uměle, což potvrdily i archeologické a stavební průzkumy, ale nikdy se nepodařilo zjistit, kdy a jakým způsobem ani z jakého důvodu byl vytvořen. Lidové pověsti jeho vznik spojují s bitvou u blízké Loděnice r. 1179, kde se utkala vojska přemyslovských knížat Soběslava II. a Bedřicha v boji o český trůn, a tvrdí, že jde o mohylu nad

Jiří Špaček (s využitím informací městského úřadu Rudná), 29.6. 2015