Kaple na návsi v Dušníkách, nyní součásti města Rudná, byla postavena počátkem 19. stol. na místě prosté dřevěné zvoničky. Po opravě r. 2000 byla vybavena sochou sv. Kunhuty, která byla odcizena. Od r. 2012 má nové zasvěcení podle sochy Panny Marie.
Kaple v Dušníkách
© Jiří Špaček, 06/2015
Graficke pismenko Obec Rudná vznikla r. 1951 sloučením dvou původně samostatných vsí Dušníky a Hořelice, nepřevzala však název žádné z nich, nýbrž dostala zcela nový, který údajně navrhly místní školní děti. Vychází ze skutečnosti, že v bezprostředním okolí se od 19. století až do r. 1964 intenzivně těžila železná ruda. Historické názvy původních obcí zůstaly zachovány jen v pojmenování katastrálních území. Rudná leží v bezprostřední blízkosti Prahy v sousedství dálnice D5. Má nyní asi 5 000 obyvatel a od r. 2000 je městem. Je to vlastně ulicové město, neboť ho tvoří páteřní, 4 km dlouhá Masarykova ulice, vlastně silnice II/605, kterou po obou stranách lemuje různě ...
Jiří Špaček, 28.6. 2015

historie

Na bývalé návsi v Dušníkách, která dnes nese název Havlíčkovo náměstí, stála od r. 1776 zvonička. Původně ji tvořil jen zvonek zavěšený pod stříškou na dřevěném sloupu. Zvonilo se na něj klekání a sloužil také jako umíráček. Počátkem 19. století tuto prostou zvoničku nahradila zděná kaplička. Dostala zvon odlitý r. 1808, ten však byl zrekvírován během 1. světové války pro vojenské účely. Po jejím skončení ho nahradil nový zvon, který se ztratil

Jiří Špaček (s využitím informace na kapli), 28.6. 2015

Praha-západ  (PZ)