Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/funkce_oid_first.php on line 158
Městisko, Březina

Městisko

zaniklé město u Vícova
Opevněné městské osídlení z počátku 13.stol., zaniklé počátkem 14.stol.. Založeno pravděpodobně Albertem z Lešan, jako centrum panství. Objeveno v roce 1975 arch. J.Šrotem, archeologicky zkoumáno. Místo mělo asi souvislost se sousedním Ježovým hradem a těžbou železné rudy v okolí.
12 - Obranné valy Městiska
Asi 150 m valů je velmi dobře viditelných. Kopírují přístupovou cestu od Vícova k Okluce.
Graficke pismenko Zaniklé středověké město Městisko leží asi 1 km jihozápadně za obcí Vícov. Na místo se dostanete cestou, která vede od fotbalového hřiště lesem k údolí Okluky. Na konci kopce se cesta rozdvojuje a přes údolí je vidět kopec, kde stával hrad Vícov. Ze zmizelého města lze nalézt valy a jámy po stavbách. Les sice již patří do vojenského prostoru Březina, ale zdejší část je veřejnosti přístupná. Údolím totiž vede velmi využívaná cyklostezka z Hamer na Repechy. Je trošku škoda, že na místo a zříceninu doposud není udělaná odbočka červené turistické značky, která vede přes obec Vícov.
27.6. 2015

historie

Asi 1 km jihozápadně od obce Vícov v lesích před údolím Okluky stávalo asi 100 let středověké město dnes neznámého jména. Pojmenováno je podle místního názvu trati - Městisko. Objeveno bylo až v roce 1975 J. Šmídem. Podle datace archeologů vzniklo někdy v polovině 13. století a zaniklo v první polovině 14. století. Místo je díky absenci písemných pramenů trošku záhadným sídelním útvarem, který měl se vší pravděpodobností spojitost se sousedním

Ivo Rozehnal - zdroje k článku: Prostějovský denník 9.4.2011 / Městisko: zaniklá městská lokace 13. století na Prostějovsku J.Doležel, 28.6. 2015

popis

Samotné Městisko se nalezne lehce. Buď pořád rovně cestou od Vícova, kdy asi po 500 m začnou po levé straně valy a za studánkou odbočuje cesta vlevo do lokality. Pokud půjdete od toku Okluky, tak přes říčku vede dřevěný most pro pěší a cesta s brodem. Po 100 m dojdete opět k cestě u studánky. Samotná lokalita je jakoby rozdělena na dvě části. Dvě plošiny, kdy v obou je mnoho význačných propadlin. Nejzajímavější je val u hlavní cesty, který

Ivo Rozehnal - popis z místa - a http://www.vojujezd-brezina.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=1412&id=1149, 28.6. 2015