U hlavní silnice v centru Cakova stojí barokní kaple sv. Floriána z r. 1833 s malou zvoničkou. Před nedávno zrekonstruovanou kaplí stojí kamenný kříž z r. 1804 a pomník obětem světových válek. Kolem východního okraje vsi prochází naučná stezka Elišky z Kunštátu.
© Luděk Vláčil 06/2015
Graficke pismenko Cakov leží v olomouckém okrese a je částí obce Senice na Hané, od které se nachází asi 4,5 km západně. U hlavní silnice v centru na návsi stojí barokní kaple sv. Floriána z roku 1833, což dosvědčuje datace nad vchodem, s malou zvoničkou. Kaple byla nedávno nově zrekonstruována. Před vchodem do kaple stojí kamenný kříž z roku 1804 a pomník obětem světových válek. Vsí protéká říčka Blata a kolem ní prochází naučná stezka Elišky z Kunštátu, která prochází poutním areálem Stará voda s malou kapličkou P. Marie. Nedaleko od Cakova, východním směrem, se nacházela tvrz Lysov, kterou dnes připomínají jen terénní náznaky.
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.senicenahane.cz , https://cs.wikipedia.org/ , http://mapy.cz, 27.10. 2015