První písemná zmínka o obci Loučany pochází z roku 1131. Dominantou obce je barokní kaple sv. Floriána a Isidora z r. 1724 stojící v jejím centru. V r. 1934 byla kaple rozšířena a opravena. V letech 1990-1998 byla provedena její rekonstrukce.
© Luděk Vláčil 06/2015
Graficke pismenko Obec Loučany leží v rovinné Hané 1 km východně od Náměště na Hané a 14 km západně od krajského města Olomouce ve výšce 234 m n. m. Protéká jí říčka Šumice a prochází tudy lokální turistická stezka. Katolické bohoslužby se konají v kapli sv. Floriána a Isidora každou sobotu večer. U kaple se nacházejí dva kříže s ukřižováním Ježíše Krista, dřevěný s obloukovou stříškou a kamenný z roku 1878 s reliéfem sv. Josefa na podstavci. Obec je součástí farnosti Náměšť na Hané, kde se nalézá zpřístupněný zámek se stálou expozicí kočárů a zřícenina hradu.
Luděk Vláčil - zdroj: cz.wikipedia.org , http://www.loucany.cz, 3.7. 2015

historie

První písemná zmínka o obci Loučany pochází z roku 1131. Dominantou obce je barokní kaple sv. Floriána a Isidora z roku 1724 stojící v jejím centru. V roce 1934 byla kaple rozšířena a opravena. V letech 1990-1998 byla provedena rekonstrukce včetně odstranění vlhkosti. Byla znovu pokryta střecha pálenými taškami stejného vzoru jako byly původní. Obec je přifařena k Náměšťi na Hané.

Olomouc  (OL)
    Loučany