Obec Vilémov je prvně zmiňována r. 1368. Její dominantou je farní barokní kostel sv. Kateřiny, který nechal postavit v r. 1758 hrabě František Reginald. Nedaleko stojí kříž s Ukřižovaným z r. 1838 a budova fary.
© Luděk Vláčil 06/2015
Graficke pismenko Obec Vilémov leží v okrese Olomouc v podhůří Drahanské vrchoviny asi 14 km jihozápadně od Litovle. V centru obce, na návsi, stojí ve svahu farní kostel sv. Kateřiny. Nedaleko je kříž s Ukřižovaným z r. 1838 a budova fary. Díky prostorné a holé návsi, svažující se od západu k východu, vytváří kostel působivou dominantu prostranství. Ve Vilémově se nachází také pravoslavné Gorazdovo centrum a v těsné blízkosti obce, západním směrem, je pěkná vyhlídka z kopce "Homola" s altánem.

historie

Prvně je obec písemně zmiňována roku 1368 v zemských deskách olomouckých, kdy ji Janek ze Stražiště prodal Albrechtu ze Stařechovic. Od roku 1629 se Vilémov stal součástí chudobínského panství. V 17. století se prvně uvádí vilémovská tvrz na místě dnešního hřbitova. Ta byla později pravděpodobně opuštěna a lidé ji rozebrali. V roce 1672 bylo Leopoldem Volčinským svobodným pánem z Volčína povoleno obci používat pečeť. Oválná pečeť zobrazovala

popis

Jedná se o jednolodní podélnou barokní stavbu s půlkruhovým závěrem, jejíž vstup tvoří kamenný portál se znakem chudobínské šlechty z rodu Andlern-Witten. Kostel má v západním průčelí čtyřbokou hranolovou věž s třemi zvony a s cibulovou helmicí. Uvnitř se nachází kromě hlavního oltáře sv. Kateřiny ještě dva postranní, zasvěcené sv. Floriánovi a sv. Janu Nepomuckému. Fasáda kostela je členěna lizénovými rámy a v horní části je korunní římsa.