Trenčín
Secesní synagoga v Trenčíně byla postavena r. 1913 podle návrhu Dr. Richarda Scheibnera na místě starší dřevěné synagogy z r. 1781. V r. 1941 ji poničili nacisté. Dnes je využívána jako výstavní a koncertní síň. V jedné části je od r. 1990 znovuzřízena modlitebna.
© Luděk Vláčil 07/2014
Graficke pismenko Synagoga s historizujícími, byzantskými a maurskoorientálními prvky se nachází v severním rohu Náměstí Ľudovíta Štúra v Trenčíně. V interiéru se zachovala původní modrá kopule s bohatým lustrem a barevné okenní vitráže s ornamentálními a rostlinnými motivy. V zadní části objektu byla v roku 1990 obnovena malá modlitebna. Obnovené centrální prostory pod kopulí slouží jako příležitostná výstavní a koncertní síň. Památka je přístupná v době výstav.

historie

První židé jsou v Trenčíně vzpomínáni již ve 13. stol. V 17. století se přistěhovala početná židovská komunita z Moravy. Židovská škola v Trenčíně existovala už v roce 1736 a roku 1760 tu fungoval samostatný rabínský úřad. V roce 1781 je v Trenčíně poprvé zmiňována synagoga. Po velkém požáru města v roce 1790 byla postavena nová synagoga, která byla roce 1873 rozšířena. Na počátku 20. století tvořilo židovské obyvatelstvo čtvrtinu obyvatel města

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    židovské památky