Město Bruntál je nejstarší v ČR, privilegium nese od r. 1213. Budova Staré radnice pochází ze 16. stol.. 24.-25.9.1938 se stala místem těžké přestřelky čs. vojáků a henleinovců v bojích o pohraničí před obsazením Sudet.
Graficke pismenko První písemná zpráva o Bruntálu je datována k roku 1223. V privilegiu pro město Uničov král Přemysl Otakar I. potvrdil stejná městská magdeburská práva jako Bruntálu, která mu o 10 let dříve udělil jeho bratr, markrabě Vladislav Jindřich. Tím je vlastně doloženo, že Bruntál je tak nejstarším městem České republiky. Založen byl Přemyslovci díky bohatým zdrojům železa, zlata, olova, stříbra a mědi. Německy se nazýval Freudenthal, což v češtině zní Údolí radosti. Na náměstí Míru v centru Bruntálu stojí klasicistní budova Staré radnice. Postavena byla v 16.století. Do dějin se zapsala smutnou událostí ze 24 na 25.9.1938. Tehdy den po mobilizaci zde ...
Ivo Rozehnal - zdroje - web jesenicko-1938, ceskenarodnilisty.cz, 25.6. 2015