Lurdská jeskyně

Starý Rejvíz
Lurdská jeskyně na Starém Rejvízu pochází z r. 1908. Tradice poutí zanikla v r. 1948. Místo znovu objeveno r. 2003, opraveno a od r. 2009 zpřístupněno.
Lurdská jeskyně na Starém Rejvízu
Graficke pismenko Zajímavým turistickým místem na Rejvízu je Lurdská jeskyně, která leží v prostoru Josefových skal. Místo leží na červené turistické značce, která vede z Rejvízu až do Malé Morávky. Značka kopíruje tok Černé Opavy. Poutní místo leží na Zámeckém pahorku, asi 0,5 km od Starého Rejvízu. Na protějším Zámeckém vrchu leží zbytky hradu Koberštejna. Samotný Rejvíz je horská osada s lidovými stavbami, prohlášená r. 2004 vesnickou památkovou rezervací, nyní místní část města Zlaté Hory. Leží nad unikátním rašelinným územím s Velkým a Malým mechovým jezírkem.
24.6. 2015

historie

Lurdská jeskyně za Starým Rejvízem leží v prostoru tz. Josefových skal. Svaté místo bylo vybudováno v roce 1908 jako stoletá připomínka kostela Jména Panny Marie v Rejvízu a padesáti let vzniku poutí v Lurdech. Proč však vzniklo místo v prostoru Josefových skal, není známo, snad se jen využilo vhodných prostor ve skalním masívu. Od roku 1909 vždy 1. května chodilo procesí z kostela, které neslo sošku Panny Marie na skalní oltář. Soška byla na

Ivo Rozehnal - použitý zdroj - informační tabule v místě, 24.6. 2015

křížek, boží muka