Kamenný kruh zvaný kromlech byl na východním okraji Zichovce vybudován r. 2010 jako novodobá replika prehistorických kruhů keltského původu. Tvoří jej celkem 13 kamenů ze tří různých lomů a hornin o celkové hmotnosti téměř 48 tun.
Zichovecký kromlech
© Jiří Špaček, 06/2015
Graficke pismenko Malá středočeská obec Zichovec leží těsně při hranici s Ústeckým krajem. Prvně je zmiňována r. 1407 a vznikla zřejmě jako hospodářský dvůr na panství Žerotínů, jejichž rodové sídlo se nacházelo v sousedství a připomíná ho zřícenina hradu. Přestože má Zichovec jen něco přes stovku obyvatel, má vlastní samosprávu a v poslední době stále více vstupuje do povědomí veřejnosti. V roce 2012 tu byl založen pivovar a v roce 2010 vznikl na okraji obce nad rybníkem megalitický objekt, zvaný kromlech, který se rychle stal turistickou pozoruhodností. Zichovec leží mimo železniční síť. Vede k němu silnice III. třídy z městyse Panenský Týnec k jihu přes ...
26.6. 2015

historie

Kromlech je pojem keltského původu a označuje jeden z typů megalitických objektů jako jsou menhiry, dolmeny apod. Kromlech je v podstatě kamenný kruh tvořený uměle vztyčenými kameny, v jehož středu bývá velký ležatý kámen s případně upravenou vodorovnou plochou. Může mít i tvar elipsy nebo neuzavřeného kruhu. Kromlechy jsou typické pro nepřístupné vrchoviny Skotska a pro ostrovy na sever od něj. Méně často se vyskytují v Bretani, jižní Francii

Jiří Špaček (zdroj: cs.wikipedia.org a místní informační tabule), 26.6. 2015