Barokní kostel z let 1764-1768 na místě kaple z r. 1687. Součást objektu tvoří od r. 1864 bývalý městský špitál.
Graficke pismenko V severní části města Zlaté Hory se nachází barokní kostel sv. Kříže. Původně stál před Dolní branou a zaujal místo starší kaple. Ta sousedila se zdejším špitálem (písemně zmiňován r. 1552). Zhotovitelem stavby původní kaple byl místní občan a výběrčí daní Johann Georg Nentwig. U kaple vznikl i hřbitov. Kaple sloužila svému účelu od r. 1687. Místo po vpádu Prusů v r. 1741 shořelo spolu s téměř celým městem.
V l. 1764-68 kapli nahradil barokní kostel. Vysvětil ho 6.9.1772 vratislavský biskup Philipp Gotthard Schaffgotsch. Zdejší oltář pochází z kostela v Horním Údolí a přenesl jej děkan V. Brauner. R. 1864 se stala součástí kostela budova městské nemocnice. Objekt byl v době provozu spravován řádem sester boromejek.
Ivo Rozehnal - info čerpáno z webu zlatehory.cz, 23.6. 2015