Cukmantl
Historická budova radnice v pozdním klasicismu. Původně postavena v renesančním slohu r.1560 s barokní věží, která byla po požáru v r.1821 stržena.
Graficke pismenko Město Zlaté Hory nabízí velký výběr turistických lákadel v okolí. Je výchozím bodem do hor Jeseníků. V okolí najdeme např. hrady Edelštejn, Leuchtenštejn, Koberštejn, či městské muzeum, zlatorudné mlýny, desítky středověkých štol, či mnoho světských budov kostelů, kaplí, kapliček, ale hlavně nádherné přírodní scenerie.
23.6. 2015

historie

Hornické město Zlaté Hory se do roku 1949 nazývalo Cukmantl. Bývalo hlavním správním a hospodářským celkem Jeseníků, když využívalo obchodní cesty do Vratislavy z Olomouce. Ještě v roce 1850 bylo město větší, než tehdejší Frývaldov (Jeseník). Vzniklo jako podhradí hradu Edelštejna (stojící asi 2 km jižně) a od r.1263 je vysloveně písemně uvedeno. Tehdy se zde dolovala zlatá ruda, stejně jako v celém okolí. Roku 1306 byl Cukmantl povýšen opavským

Ivo Rozehnal - zdroje k článku: web hornictvi.info a zlatehory.cz, 23.6. 2015

Jeseník  (JE)