Kostel sv. Matouše pochází z roku 1788. U kostela sbírka dvanácti litinových křížů z nedaleké kadovské huti. Inventář je nepůvodní z darů, z okolních farností.
Graficke pismenko Kostel ve Fryšavě pod Žákovou horou vznikl v roce 1788. Původně se jednalo o skromně vybavenou stavbu, ze které se však z původního inventáře nic nedochovalo. Dnešní vybavení pochází především z darů z jiných kostelů a klášterů. Samostatná farnost byla zřízena až v roce 1888. Do této doby Fryšava náležela buď do Německého, či Herálce. Fara byla postavena v místě dnešní pošty. V roce 1911 nešťastně vyhořela a postavena byla znovu roku 1932. Zajímavostí místa jsou i litinové kříže, které byly odlity v někdejších kadovských hutích a jsou sesbírány ze zrušených hrobů v okolí. Hlavního oltář je zdoben dvojicí pozdně ...
Rozehnal Ivo - zdroj - web farnostfrysava.cz, 10.8. 2019

popis

Dnes zničené tvrziště v Pornici, které se nacházelo v dnešních zahradách domů čp. 25 a 26. Patřila větvě Lysických Kunštátů. Doba tvrze dle nálezů 13-14.století. Zanikla asi za česko-uherských válek.