Moje místa 0
Hřbitov za jižním okrajem Brtnice založen kolem barokní kaple sv. Floriána po zrušení pův. hřbitova u kostela sv. Jakuba uvnitř městské zástavby. V pol. 19. stol. rozšířen o tzv. horní hřbitov na opačné straně ulice. Hrobky svých rodičů na dolním hřbitově navrhl významný architekt Josef Hoffmann.
Kaple sv. Floriána na dolním hřbitově
Graficke pismenko Historická obec na stejnojmenné říčce leží 13 km jihovýchodně od Jihlavy. Je prvně připomínána r. 1234 a r. 2000 byla povýšena na město. Její jádro bylo r. 1990 prohlášeno památkovou zónou. Z místních památek vyniká zámek vzniklý přestavbou gotického hradu, barokní kostel, dva barokní mosty přes říčku Brtnici se sochařskou výzdobou, renesanční radnice, řada renesančních i barokních měšťanských domů a rodný dům evropsky proslulého architekta Josefa Hoffmanna (1870-1956) s muzejní expozicí. Železnice městem neprochází, křižují se tu však dvě silnice II. třídy č. 403 a 405.
Popisovaný hřbitov leží na jižním okraji města na levém břehu říčky.
19.6. 2015

historie

Městský hřbitov v Brtnici je rozdělen na dvě různě staré části, označované dnes jako dolní a horní hřbitov. Hřbitovy jsou situovány na jižním okraji města nad říčkou Brtnicí, od kostela sv. Jakuba Většího sem vede lipová alej (Hřbitovní ulice), která pak pokračuje dále za město až k Rychlovskému rybníku. Dolní hřbitov byl založen po zrušení původního hřbitova u kostela sv. Jakuba Většího a nové pohřebiště bylo zřízeno kolem barokní kaple sv.

Pavel Vlach (s použitím materiálů TIC Brtnice), 19.6. 2015