Kaple sv. Markéty z r. 1804 stojí na návsi typu okrouhlice v nejstarší části obce Blatec, a to v sousedství obecního domu. V r. 1922 byla náves upravena do současné podoby. První zmínka o Blatci pochází z r. 1141.
© Luděk Vláčil 06/2015
Graficke pismenko Obec Blatec leží asi 9 km jižně od Olomouce na mírně zvlněné rovině. Obcí protéká potok Romza a vedou sem dvě silnice třetí třídy. Blatec dostal název zcela nepochybně od bláta, kterého zde bylo, zejména v dřívějších dobách, vzhledem k poloze obce mezi dvěma řekami, mnoho. V Blatci se křižují dvě cyklistické trasy, dálková cyklotrasa Moravská stezka se značenou cyklostezkou.

historie

První písemná zmínka o Blatci pochází z roku 1141, kdy je zmíněn v listině olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka. V letech 1500 - 1848 byla obec majetkem města Olomouce. Od té doby byl Blatec samostatnou obcí, kromě let 1980 - 1990, kdy byl sloučen s obcí Kožušany-Tážaly. Pozdně barokní kaple sv. Markéty byla postavena v roce 1804 a stojí na návsi typu okrouhlice v nejstarší části obce. Původně byla náves travnatá, osázena hruškami a protékal přes