Moje místa 0
Dům Poldihaus pochází z roku 1903. Autorem je architekt Josef Hoffmann. Jedná se o jednoduchou účelovou stavbu inspirovanou anglickou architekturou. Průčelí kombinuje režné struskové zdivo, nečleněnou omítku a různé kovové prvky. Dnes slouží jako hotel a pojmenován je po původním architektovi.
Poldihaus, nyní hotel Hoffmann, v Kladně
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Město Kladno leží 18 km západně od západního okraje Prahy (Ruzyně). Původně Poldihaus, nyní hotel Hoffmann najdeme v ulici Příční, rovnoběžné s ulicí Dukelských hrdinů, východně od náměstí Starosty Pavla, vedle polikliniky.

historie

Dům Poldihaus pochází z roku 1903. Postaven byl na objednávku tehdejšího generálního ředitele Pražské železářské společnosti Karla Wittgensteina. Autorem je vídeňský architekt Josef Hoffmann. Od počátku sloužil k ubytování význačných návštěv. Jedná se o jednoduchou účelovou stavbu v avantgardním stylu inspirovanou anglickou architekturou. V r. 1928 byl Poldihaus rozšířen severním směrem. Dům je řazen mezi nejcennější památky Kladna.

popis

Dům hostů Poldiny hutě, Poldihaus, je jednoduchá, elegantní a stylová stavba s jednotným vnitřním vybavením. Patrový dům má obdélníkový půdorys a dodnes připomíná venkovskou vilu se zahradou. Průčelí kombinuje režné struskové zdivo, nečleněnou omítku a různé kovové prvky (traverzy v překladech oken, prutové konzoly). Dodnes udivuje svou strohostí. Hoffmann vytvořil dům jako celek a do detailů navrhl i vnitřní vybavení domu. Ústředním vnitřním